RECENZE: Kniha o Lady Gaga je vhodnou oddychovkou na pláž

Vydáno 27.07.2011 | autor: redakce

Kdyby se Lady Gaga dala skloňovat, bude jistě jednou z nejskloňovanějších umělkyň současnosti. Na jevišti vystupuje ve vajíčku, v rybí ploutvi na kolečkovém křesle, či v metrových podpatcích, na kterých neumí chodit ani ona sama, takže si občas pekelně nabije ústa. Své fanoušky nazývá „Little Monsters“, pravidelně s nimi komunikuje na Twitteru a tím vším vydělává hromady peněz a získává popularitu. Je tedy logické, že se na její slávě každý snaží vytřískat, co to dá.

RECENZE: Kniha o Lady Gaga je vhodnou oddychovkou na pláž RECENZE: Kniha o Lady Gaga je vhodnou oddychovkou na pláž


ladygaga knihaLady Gaga
Hledání slávy
Paul Lester

Paul Lester, autor knihy o cestě Lady Gaga za slávou se prezentuje jako „autor řady životopisů“, například o zpěvačce Pink, a také jako „novinář přispívající do mnoha časopisů a listů the Guardian a the Sunday Times“. Tedy, dle prodeje této knihy, nejspíš do nich momentálně přispívá odněkud z Baham.

Hledání slávy,
v originále Looking for Fame, si neklade vyšší ambice, než stát se oddychovou knihou na pláž se spoustou lesklých obrázků. Je v podstatě kompilací toho, co vám z Googlu vyjede při zadání výrazu „Lady Gaga“, tedy informací z novinových článků, zpěvaččiných tweetů, obsahu tzv. Gagapedie a zpěvaččiných oficiálních stránek. Dějově končí v době výroby klipu k písničce Telephone a popisuje, jak se popová diva dostala tam kde je, ať už je to kdekoliv.

Pokud vás tedy zajímá, jak se z bohaté Stefani ze slušné rodiny stala chudá feťačka, a následně popová ikona Lady Gaga - pokud tedy této verzi věříte -proč si vůbec tímto pseudonymem nechává říkat, jestli ji tak partneři nazývají i v posteli, její cesta je v knize popsána opravdu detailně.

Jelikož se Lady Gaga snaží zbavit nálepky bohaté rozmazlené holčičky, které tatínek či bůhvíkdo zaplatil a zařídil kariéru, v knížce se například zdůrazňuje, že NECHODILA DO TŘÍDY s Paris Hilton, že s ní chodila POUZE DO ŠKOLY, že si přivydělávala ve striptýzových barech, odstěhovala se od rodičů, začala se ládovat kokainem, pak ale prozřela a prošlapala si svoji cestu za slávou sama. (Prošlapala myšleno obrazně.) Je zde popsáno i období, kdy sama byla autorkou pro jiné hvězdy, například Fergie, a jak se z milovaného New Yorku odstěhovala do L.A., aby zde s Akonem mohla nahrát svoje první album The Fame.

Dále kniha na každé sudé stránce zdůrazňuje, že se Lady Gaga nestala zpěvačkou přes noc (přes noc myšleno obrazně), ale tvrdě na své kariéře dřela. Zda je tato verze pravdivá, nebo je to jen další marketingový tah zpěvaččina managementu, je záhadou stejně jako logika jejího outfitu „Mermaid in a wheelchair“.

Z české verze knihy je poznat, že knihu nepřekládala žádná Dana Hábová, navíc na překladu názvů songů, které samy mají významů několik, si vyláme zuby kdekdo.

Velkým minusem této biografie je, že opravdu neodhaluje žádné zákulisní informace, neříká, nakolik má zrození pop star na svědomí Lady Gaga sama a nakolik šikovný management. A hlavně, čí to byl vlastně nápad, odbarvit tuhle černovlasou holku na blonďato a donutit ji v hlavě nosit telefonní sluchátko.


 
text: Tereza Vavroušková

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít